Recently, we had the unique opportunity to design and renovate two condos for two friends in the same building with very different design aesthetics. The result – two beautifully appointed homes created to address the unique needs of their respective homeowner, while always ready to enthusiastically welcome life, love and memory making.

Complete with spa-like bathroom retreats to soak away the day’s cares, the ultimate girl’s best friend – a walk-through closet – and a fully equipped, gourmet chef’s kitchen perfect for even the most discerning of culinary minds, our first condo renovation now offers limitless opportunity and boundless space. It succeeds in recognizing the present and future needs of a couple set on downsizing in style. Once treated to a fresh makeover of effortless neutrals and airy and grounded juxtaposed finishes, the soon-to-be sanctuary boasts an open concept living/dining space that is only a momentary step from its expansive kitchen. The fully integrated great room forms the ideal backdrop for entertaining and engaging with guests or a quiet night in for two. Its simple complexities tempt the eye to excitedly capture the entirety of the condo in one spectacular sight line, while its velvet grey corridors open to invite adventure and tranquility.

Showcasing serene bathroom sanctuaries and a chef’s dream of a kitchen now open to the enticing living/dining area boasting its very own electric fireplace, every aspect of this second condo was transformed to reveal a collaboration of whimsical whites, moody marble, and the translucent opulence of crystals and sparkle. With the entirety of the its walls dressed in soft hues of buttered grey and its floors a perfect blend of caramel and smoke, this magical collaboration is now synonymous with “home.”

 

 

Guest Bathrooms

The first guest bathroom was treated to a floating gloss white vanity with complementary quartz countertop, rectangular, low profile vessel sink, a single column square profile faucet and under-vanity lighting. The walk-in shower was equipped with an 8” square overhead rain showerhead, a handheld shower extension and a variety of marble selections. Accent niches add functional storage and visual interest. In light of space constraints, a contemporary barn door sliding shower enclosure in 10mm tempered glass was chosen. A one piece Euro-style dual-flush toilet with enclosed trap is included in the streamlined design. A translucent shimmer metallic wallpaper reminiscent of high-end gift wrap adds an opulent, silvery warm glow to this bathroom masterpiece.

 

 

The subsequent guest bathroom was transformed by installing a wall-hung wood vanity with soft-closing drawers, engineered marble top and a designer vessel sink with single column faucet and pop-up drain. The walk-in shower was rebuilt and waterproofed to showcase a frameless 10mm thick tempered glass enclosure with a barn door slider running on large chrome rollers, built-in seat and tiled product niche. The walls were tiled in 12″ x 24″ faux marble porcelain, while the bathroom’s floor, shower floor and accent shower wall were finished in a Grecian pattern Carrara marble to achieve a seamless sight line and to create a spectacular design moment. The vanity was treated to a backsplash of translucent random linear glass and stone. From its wood framed tempered obscure glass door installed to maximize light exposure, above-vanity 3-lamp LED lead crystal fixture, decorative vanity mirror, and one piece dual-flush elongated closed trap toilet with soft-closing seat, this bathroom makeover is sure to be the envy of the neighbourhood!
 
 

 

Kitchens

In our first renovation, to obtain an open plan layout between the kitchen and living/dining space, the wall separating the kitchen and existing dining room was removed. This required the rerouting of all of the services housed in that wall. In addition, an overhead bulkhead was incorporated to form an informal separation between the kitchen and dining area and house overhead recessed lighting. White Shaker style cabinetry with soft-closing doors and drawers was effortlessly combined with espresso stained cabinets to make up the expansive island. Speckled quartz was installed with a waterfall feature over the island while creamy 3” x 6” Carrara marble subway tile was set in a brick pattern with tight grout joints to enhance the desired timeless aesthetic of this marvel of a kitchen makeover.

 

 

The second kitchen was also reconfigured to achieve an open-plan, fully functional and integrated kitchen and living/dining space with additional storage and work surface. Storage was increased dramatically with the removal of the overhead bulkhead to allow for floor-to-ceiling off-white raised-panel cabinets with soft-closing hardware to be installed. In addition, the lower cabinets with their full-extension drawers and corner units equipped with pull-out mechanisms enabled the maximum use of storage capacity. To further enhance functionality, a dedicated full height pantry with fully extendable drawers was introduced. 3cm pure white quartz counters and random linear Carrara marble backsplash were incorporated to complete the monochromatic design plan. Bulkhead-mounted dimmable LED recessed lighting and remote controlled flushmount linear LED under cabinet lighting were included, while the improved configuration allowed for all new appliances including a built-in 30” French door refrigerator, double drawer dishwasher, oven, induction cooktop and overhead extractor and microwave. This kitchen renovation exudes lady-like practicality and charm at every turn!
 
 

 

Fireplaces & Finishes

In our first illustration, the existing builder grade fireplace was removed to allow for the creation of a customized entertainment area complete with built-in cabinetry, sleek linear Valor gas insert and flat screen television. The fireplace wall was clad in 24” x 24” white porcelain tile with a set back on either side of the insert in a dark grey tile.  Flanking the central flat screen TV mounted above the fireplace are 2 entertainment/storage cabinets in an espresso wood finish to complement the island cabinetry in the kitchen. For continuity in flow, a narrow plank laminate in a dark finish with micro-beveled edges was installed throughout the condo over a noise suppression membrane.

 

 

The second living room lacked the charm and ambience that only a fireplace can provide. Consequently, the room was treated to the introduction of a contemporary linear glass panelled fireplace unit operated remotely or by touch control. The fireplace was housed in a new dedicated floor-to-ceiling enclosure finished in a stacked split white marble, creating an almost floating feature designed to mesmerize. In this illustration, in contrast to our previous discussion with its chocolate flooring, a commercial grade European manufactured laminate with micro-beveled edges and the characteristics of drift wood was installed over SolidSound noise reduction membrane to minimize disturbance and sound transfer. The light and muted finish of the flooring further echoed the soft ethereal aesthetic of this transformation.
 
 

 
So there you have it – two condos, two friends, one building and two opportunities to masterfully translate two renovation “wish-lists” into dream abodes!

 

We would be happy to consult on your next home renovation project. Click here to contact us.

Read a little bit about us and our disclaimer here.